Autómentő vállalkozás feltételei

Több ügyfelem is kérdezte, hogy autómentő vállalkozás indításának milyen feltételei vannak.
Autómentés, vagy autószállítás közben az ügyfeleink közül többen felvetették, hogy meglátásuk szerint érdemes lenne belefogniuk egy autómentő tevékenységbe.

Autómentő vállalkozás feltételei külső szemmel

Sokan úgy gondolják, hogy vásárolnak egy lepukkant, de még gurulóképes 3.5 tonnás autómentőt ( ami igazából a forgalmi szerint is csak autószállító), vagy egy terepjárót egy megfelelő méretű trélerrel, ami fel van szerelve az autómentéshez elengedhetetlen csörlővel és már működhetnek is, mint autómentő.

Nekik van egy rossz hírem!

Remélhetőleg a közeli jövőben új szabályozás lesz és ebből fakadóan nagy változások várhatók.
Az autómentés újra szakmásítva lesz. Ez annyit jelent, hogy nem lesz elég a megfelelő jogosítvánnyal rendelkezni, hanem külön erre specializálódott iskolát – tanfolyamot is el kell végezni, aminek a költsége több százezer Ft lesz.

autómentő vállalkozás feltételei
autómentő vállalkozás feltételei

Autómentő vállalkozás feltételei: első lépések

 • Először is vásárolni kell egy megfelelő vontatási képességgel rendelkező és megbízható állapotú, lehetőleg minél nagyobb tengelytávú terepjárót.

 • Ha ezek közül a nagyobb vontatási súly feltétele nem teljesül, akkor csak kisautókat tehetünk a trélerre, amikhez elegendő egy fapados 3.5 tonnás autómentő, vagy autószállító teherautó, amikkel túlsúly nélkül maximum 1400 – 1500 kg önsúlyú autót lehet menteni és szállítani.

 • Remélhetőleg a közeli jövőben új szabályozás lesz és ebből fakadóan nagy változások várhatók.
 • Autómentést kizárólag hivatalos autómentő járművel szabad végezni, ami fel van szerelve daruval vagy hidroplatóval, vagy hidraulikus vontatóvillával és a forgalmi engedélyben AUTÓMENTŐ van bejegyezve.

Az autómentés újra szakmásítva lesz. Ez annyit jelent, hogy nem lesz elég a megfelelő jogosítvánnyal rendelkezni, hanem külön erre specializálódott iskolát – tanfolyamot is el kell végezni, aminek a költsége több százezer Ft lesz.

Autómentő vállalkozás vizsga feltételei

Az autómentő szakmai iskola – tanfolyam mellé, az alábbi vizsgákra is szükség lesz:

 • Szükség lesz egy „C” és „CE” kategóriás jogosítványra.

 • A teherautóval történő munkavégzéshez kell egy PÁV vizsga.
 • GKI vizsga.

 • Tachográf kezelő vizsga

 • Fuvarozói Szakmai irányító vizsga

 • A daruhoz kell egy darus vizsga

 • A hidroplató és a vontatóvilla, valamint a csörlő üzemeltetéséhez kell egy emelőgép vizsga.

 • Kell fuvarozói engedély

 • Kell szállítmánybiztosítás


  Ha ez mind megvan akkor beszélhetünk a költségekről amit a következő bejegyzésben részletezek.
autómentő vállalkozás feltételei
Autómentő vállalkozás feltételei

Autómentő vállalkozásunk feltételei a költségek szempontjából nézve

Az autómentő szakmásításának a költségét még csak jósolni lehet. Ahhoz, hogy valakiből hivatalos autómentő lehessen, kb 1.500.000 – 2.000.000 Ft költséggel kell számolnia. De ekkor még nincs autómentője és nincsenek meg az autómentéshez szükséges eszközei, amikkel bármilyen problémás esetnél helyt tud állni.

A várható szabályozásnak megfelelő autómentőt lehet venni 4000.000 – 60.000.000 + Ft áron. Ha az olcsóbb kategóriát választjuk, akkor még rengeteget kell költenünk rá ahhoz, hogy maradéktalanul el
tudjuk végezni az autómentés feladatát.

Itt még nem beszéltünk a szervizelés miatt kiesett, tetemes munkaidőkről. Hogy egy megbízható, költségmentes és azonnal munkára fogható használt autómentőt szeretnénk, arra rá kell szánnunk kb 16 – 25.000.000 Ft-ot.

A vizsgák elvégzése, a megfelelő autómentő megvétele és a szállítmány biztosítás megkötése után következik az autómentéshez szükséges eszközök megvásárlása. Ez megint csak több millió Forint kiadást jelent, az eszközök minőségétől függően.

Itt nem szabad elfelejteni a régi bölcsességet, miszerint jó munkát, csak jó szerszámmal lehet végezni! Csak két példát említek: egy minőségi és gyorsan használható gurítókocsi ára 170.000 Forinttól kezdődik, de ebből legalább két darab kell, valamint egy minőségi Dolly kocsi ára, 800.000 Ft-tól indul. Ez csak két eszköz a rengetegből!

Összefoglalva:segítség az autómentés vállalkozás indításához

Mivel az autómentésre és autószállításra használt járművek legalább háromszoros igénybevételnek vannak kitéve a normál használatú autókhoz képest, igen komoly szervizköltségekkel kell számolni az autómentőnek!

Az év eleji és évközi kiadásoknál még számolni kell a vállalkozás fenntartási költségeivel is, hogy az autómentés akadálytalanul működhesse.

Túlzás nélkül megállapítható, hogy megközelítőleg az autómentő és autószállító szerelvény teljes értékét elköltjük évente a szükséges karbantartásokra és a kötelező fizetnivalókra.

A fentiekből látható, hogy az autómentésnél nem csak az üzemanyagot kell megvenni, hanem tetemes költségekkel lehet számolni. Fenn kell tartani a vállalkozást és nem árt fejleszteni és újítani az eszközöket, valamint folyamatosan karban kell tartani a meglévőket, hogy gyorsan és biztonságosan el tudjuk végezni az autómentés feladatát, minden körülmények között.